فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان - سال بیستم شماره 2 (پیاپی 71، تابستان 1401)

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 71، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کیوان شجاع چاغروند، علیرضا پورسعید*، مریم امیدی نجف آیادی صفحات 5-11

    هدف از این مطالعه، طراحی الگوی اندازه گیری توانمندسازی شغلی زنان روستایی سرپرست خانوار تحت پوشش سازمان بهزیستی در استان تهران بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان سرپرست خانوار روستایی تحت پوشش سازمان بهزیستی در روستاهای استان تهران به تعداد 495 نفر بود که 216 نفر از آنها به روش تصادفی طبقه ای و استفاده از روش انتساب متناسب با حجم شهرستان های استان تهران که طبقات مبنای نمونه گیری بودند به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. نتایج نشان داد متغیرهای تعهد و احساس مسیولیت، عامل اقتصادی، مهارت های فنی و کار عملی، عامل روان شناختی، عامل اجتماعی، خلاقیت و حل مسیله، مهارت های ارتباطی و کارگروهی، اطلاعات و دانش تخصصی و عامل آموزشی به ترتیب بیشترین اثر را در تبیین و شکل گیری تبیین سازه اصلی داشتند. در مجموع، براساس نتایج حاصله، باید بیان گفت که مولفه های درنظر گرفته شده برای توانمندسازی شغلی زنان مورد مطالعه تحقیق معتبر بوده و از آن می توان برای بررسی توانمندسازی شغلی زنان سرپرست خانوار تحت پوشش سازمان بهزیستی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی شغلی، عامل اقتصادی، عامل اجتماعی، زنان سرپرست خانوار، سازمان بهزیستی
  • احمد جعفرنژاد، ایمن قاسمیان صاحبی*، اکرم قاسمیان صاحبی صفحات 12-19

    امروزه واژه کارآفرینی مفاهیمی چون نوآوری، مخاطره پذیری، ایجاد یا تجدید ساختار یک واحد اقتصادی، رضایت بخشی و استقلال طلبی را به ذهن متبادر می سازد. با توجه به اهمیت تشخیص فرصت در فرایند کارآفرینی، این پژوهش درصدد است تا به شناسایی، اولویت بندی و ارتباط میان محرک های موثر بر بروز فرصت های کارآفرینی زنان بپردازد. از همین رو، پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر جمع آوری داده ها توصیفی است. جامعه آماری شامل مدیران زن شهرداری منطقه پنج شهر تهران است و به منظور جمع آوری داده ها، روش نمونه گیری هدفمند به کارگرفته شده و از نظرات ده خبره استفاده شد. برای شناسایی محرک ها و الزامات بروز فرصت های کارآفرینی زنان از مرور ادبیات پژوهش استفاده شد. اولویت محرک ها و الزامات با تکنیک بهترین-بدترین محاسبه و درنهایت برای تعیین روابط علت و معلولی میان محرک ها از تکنیک دیمتل خاکستری استفاده شد. پس از مرور جامع ادبیات، 12 محرک موثر بر بروز فرصت های کارآفرینی زنان شناسایی شد. براساس نتایج تکنیک بهترین- بدترین، محرک های خلاقیت فردی، هوشیاری کارآفرینانه و احساس خودکارآمدی احساس شده از اولویت اول تا سوم برخوردار شدند. طبق نتایج تکنیک دیمتل خاکستری، نیروهای پیش برنده و خلافیت فردی به عنوان تاثیرگذارترین محرک در بروز فرصت های کارآفرینی زنان شناخته شدند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی زنان، فرصت های کارآفرینانه، هوشیاری کارآفرینانه، تکنیک بهترین- بدترین، دیمتل خاکستری
  • محبوبه موسیوند*، مژگان حیاتی، مهدیه رمضانی ترکمانی صفحات 20-28

    استفاده بیش از حد از گوشی های هوشمند با اهمال کاری تحصیلی، افسردگی، اضطراب و استرس در دانش آموزان مرتبط است. بنابراین، بررسی ارتباط اعتیاد به گوشی هوشمند با اهمال کاری و آسیب پذیری روان شناختی در دانش آموزان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از این رو، مطالعه حاضر با هدف پیش بینی افسردگی، اضطراب، استرس و اهمال کاری تحصیلی بر اساس اعتیاد به گوشی های هوشمند با تاکید برتفاوت های جنسیتی در دانش آموزان انجام شده است. این پژوهش به لحاظ روش توصیفی از نوع همبستگی است. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی 275 نفر (120 دختر و 155 پسر) از دانش آموزان دوره اول متوسطه شهر ترکمانچای که در سال تحصیلی 1400-1399 به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده های پژوهش با پرسشنامه اهمال کاری سولومون و راث بلوم (1984)، پرسشنامه اعتیاد به گوشی همراه سواری (1392) و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21) از نمونه مورد مطالعه جمع آوری شدند. نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین اعتیاد به گوشی های هوشمند با افسردگی (457/0=r)، اضطراب (363/0=r)، استرس (334/0=r) و اهمالکاری تحصیلی (358/0=r) رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (001/0≥P). نتایج رگرسیون نیز چندگانه نشان داد در دانش آموزان دختر میل گرایی، احساس تنهایی و خلاقیت زدایی و در دانش آموزان پسر میل گرایی و احساس تنهایی قوی ترین پیش بینی کننده های افسردگی، اضطراب و استرس هستند. همچنین، قوی ترین پیش بینی کننده اهمال کاری دانش آموزان دختر احساس تنهایی و خلاقیت زدایی و دانش آموزان پس احساس تنهایی است. بنابراین، می توان نتیجه گرفت اعتیاد به گوشی های هوشمند همراه سبب افزایش میزان استرس و اضطراب در دانش آموزان شده و استرس و اضطراب ناشی از اعتیاد به گوشی های هوشمند نیز باعث افزایش میزان اهمال کاری آنها شده است.

    کلیدواژگان: اعتیاد، استرس، اضطراب، افسردگی، اهمال کاری تحصیلی، جنسیت، دانش آموزان، گوشی های هوشمند
  • معصومه شجاعی*، فیروزه زنگنه مطلق، علیرضا ذوالفقاری صفحات 29-35

    رضایت از زندگی یکی از مهم ترین سازه هایی است که امروزه برای اکثر افراد مهم قلمداد شده و از این رو پژوهش در این حیطه حایز اهمیت است. لذا هدف از پژوهش حاضر ارایه الگوی رضایت از زندگی زنان میان سال شهر اراک بر اساس سلسله مراتب نیازهای مزلو بود. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی است و به شیوه مدل سازی معادلات ساختاری (تحلیل مسیر) انجام شد. از بین کلیه زنان میان سال شهر اراک تعداد 408 نفر به روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب شده اند. همه آنها پرسشنامه های وضعیت سلامت، بحران مالی، حمایت اجتماعی، عزت نفس، تفکر مثبت و رضایت از زندگی را تکمیل کرده اند. برای تحلیل داده ها از روش های همبستگی پیرسون و الگوی معادلات ساختاری به کمک نرم افزارهای SPSSV19 و AMOSV20 استفاده شد. نتایج نشان داد متغیر سلامت (12/0، 15/0 و 38/0)، بحران مالی (18/0-، 36/0- و 11/0-) و حمایت اجتماعی (46/0، 55/0 و 18/0) اثرات مستقیم و معنی داری به ترتیب بر عزت نفس، تفکر مثبت و رضایت از زندگی دارند. افزون بر این، متغیرهای عزت نفس (14/0) و تفکر مثبت (10/0)، اثرات مستقیم و معنی داری بر رضایت از زندگی دارند. همچنین، نتایج نشان داد سه متغیر سلامت (15/0)، بحران مالی (10/0-) و حمایت اجتماعی (16/0) بر رضایت از زندگی زنان میان سال اثر غیرمستقیم و معنی داری دارند. بر اساس نتایج حاصله از این پژوهش، هر سه متغیر سلامت، بحران مالی و حمایت اجتماعی اثرات مستقیم و غیرمستقیم معنی داری بر رضایت از زندگی به واسطه عزت نفس و تفکر مثبت دارند. لذا از این الگو می توان برای تقویت رضایت از زندگی زنان میان سال استفاده کرد و در رسانه های آموزشی، اجتماعی و ارتباطی به اصول رضایت از زندگی، انواع حمایت های اجتماعی، وضعیت سلامت، بحران مالی، عزت نفس و تفکر مثبت و پیشایندهای موثر بر آن پرداخته شود.

    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، وضعیت سلامت، بحران مالی، حمایت اجتماعی، عزت نفس، تفکر مثبت، معادلات ساختاری
  • مرضیه صادق زاده*، زهرا عسکری، فرهاد خرمایی صفحات 36-42

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه نقش واسطه ای خودخاموشی در رابطه میان دو متغیر خودانتقادی و حساسیت به طرد با آشفتگی روان شناختی دانشجویان دختر انجام گرفته است. این مطالعه به لحاظ روش در زمره پژوهش های همبستگی قرار دارد و نمونه پژوهشی آن شامل 381 دانشجوی دختر از دانشگاه سلمان فارسی کازرون بود که به صورت مجازی و از طریق پاسخگویی به لینک پرسشنامه ها در مطالعه شرکت نمودند. این لینک از مجموعه گویه های مربوط به چهار پرسشنامه سطوح خودانتقادی (تامپسون و زوروف، 2004)، حساسیت به طرد (داونی و فلدمن، 1996)، خودخاموشی (جک و دیل، 1992) و مقیاس افسردگی، اضطراب و فشارروانی (لاوبوند و لاوبوند، 1995) تشکیل شده است. نتایج تحلیل به کمک روش مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزار ایموس-22 نشان داد سطوح خودانتقادی و حساسیت به طرد، علاوه بر تاثیر مستقیم بر جنبه های مختلف آشفتگی روان شناختی دانشجویان، به طور غیرمستقیم و به واسطه دو مولفه خودخاموشی یعنی ادراک بیرونی از خود و خویشتن تقسیم شده نیز بر میزان آشفتگی های روان شناختی آنها تاثیر داشته است. یافته های پژوهش به ویژه بر نقش واسطه دو مولفه از خودخاموشی (ادراک بیرونی از خود و خویشتن تقسیم شده در تاثیر متغیرهای حساسیت به طرد و خودانتقادی بر آشفتگی روان شناختی دختران جوان تاکید می کند. مولفه ادراک بیرونی از خود به گرایش زنان برای ارزیابی منفی خود براساس استانداردهای بیرونی اشاره دارد و مولفه خویشتن تقسیم شده نیز به تمایل زنان برای نمایش یک خویشتن بیرونی بازمی گردد که به طور معمول با مقتضیات نقش زنانه هماهنگ، در عین حال با خویشتن درونی آنها که مملو از خشم و کینه است، تفاوت بسیار دارد.

    کلیدواژگان: آشفتگی روان شناختی، حساسیت به طرد، خودانتقادی، خودخاموشی.
  • زینب کاظمی، مصطفی خانزاده، سمیه آقامحمدی* صفحات 43-50

    هدف از پژوهش حاضر، طراحی و آزمون مدل ساختاری ارتباط بین نگرش معنوی با علادم اختلالات خوردن با توجه به نقش میانجیگر نگرانی از تصویر بدنی و عزت نفس در زنان جوان بود. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای از بین دانشجویان دختر مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی خمینی شهر، 298 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند و به پرسشنامه نگرش معنوی، سیاهه نگرانی از تصویر بدنی، مقیاس عزت نفس روزنبرگ و آزمون بازخورد خوردن پاسخ دادند. برای آزمودن مدل پژوهش، از روش مدلیابی معادلات ساختاری، با بکارگیری روش برآورد حداکثر درستنمایی استفاده شد. همچنین، برای بررسی معناداری اثرات غیرمستقیم مدل، روش بوت استراپ مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزارهای SPSS-24 و AMOS-24 انجام شد. نتایج نشان داد که مدل پژوهش با داده ها برازش مطلوبی دارد و تمامی اثرات مستقیم و غیرمستقیم مدل پیشنهادی معنادارند. به طورکلی این نتایج از اهمیت نقش نگرش معنوی در بهبود ابعاد مختلف سلامت روان ، به خصوص علایم اختلالات خوردن در زنان حمایت می کند.

    کلیدواژگان: نگرش معنوی، نگرانی از تصویر بدنی، عزت نفس، علائم اختلالات خوردن، زنان جوان
|
  • Kayvan Shojachaghervand, Alireza Poursaeed *, Maryam Omidi Najafabadi Pages 5-11

    AbstractThis study aimed to design a model of job empowerment of rural female-headed households under supervision of the Welfare Organization in Tehran province. Statistical population included all rural female-headed households under supervision of the Welfare Organization in Tehran province, comprising 495 women who 216 women were selected. The sampling method was stratified random sampling proportional to the size of towns of Tehran Province which towns were considered as the classes of sampling. A questionnaire designed by researcher was used to collect the data. The results showed that commitment and responsibility, economic factors, technical skills, psychological skills, social factors, creativity and solving problem, communication skills and grouping work, information and special knowledge, and educational factors had the most effects on main structure, respectively. Based on findings, it can be concluded that considered variables for job empowerment in the studied women were reliable and it can be used to investigate of the rural female-headed households under supervision of the Welfare Organization.

    Keywords: Job empowerment, Economic factor, Social factor, Household -headed women, Welfare Organization
  • Ahmad Jafarnajad, Iman Ghasemian Sahebi *, Akram Ghasemian Sahebi Pages 12-19

    Today, entrepreneurship evokes concepts such as innovation, resiliency, creation or restructuring of an economic unit, satisfaction, and independence. Given the importance of opportunities in the entrepreneurial process, this study seeks to identify, prioritize, and the relationship between the drivers that affect the emergence of women's entrepreneurial opportunities. Therefore, this research is applied in terms of goal and descriptive data collection. The statistical population of this study includes female managers of the municipality of District 5 of Tehran, and for data collection, a purposive sampling method was used. The literature review was used to identify the drivers of women's entrepreneurship opportunities. The priority of drivers was calculated with the best-worst method (BWM), and the gray DEMATEL technique (GDEMATEL) was used to determine the cause-and-effect relationships of drivers. After a comprehensive review of the literature, 12 drivers were identified that affected women's entrepreneurial opportunities. Based on the BWM, the driver of individual creativity, entrepreneurial awareness, and self-efficacy felt were the first to third priority. Based on the GDEMATEL, the motivations of the driving forces and personal disobedience were recognized as the most influential drivers in the emergence of women's entrepreneurial opportunities.

    Keywords: Women Entrepreneurship, Entrepreneurial Opportunities, Entrepreneurial Awareness, Best-Worst Method, Gray DEMATEL
  • Mahboobeh Moosivand *, Mozhgan Hayati, Mahdieh Ramezani Torkamani Pages 20-28

    Excessive use of smartphones is associated with academic procrastination, depression, anxiety and stress in students; Therefore, examining the relationship between smartphone addiction and procrastination and psychological vulnerability in students is of particular importance. Therefore, this study was conducted to predict depression, anxiety, stress and academic procrastination based on smartphone addiction with emphasis on gender differences in students. The present study was a descriptive correlational study. Using the stratified sampling method, 275 students (120 girls and 155 boys) of the first year high school students in Turkmanchay who were selected in the academic year 1399-1400. Research data were collected using Solomon and Rathblum (1984) Delayed Questionnaire, Mobile Phone Addiction Questionnaire (2013) and Depression, Anxiety and Stress Scale (DASS-21). The results of Pearson correlation coefficient showed that between smartphone addiction with depression (r = 0.457), anxiety (r = 0.363), stress (r = 0.334) and academic procrastination (0.358) = r) There is a positive and significant relationship (P≥0.001). The results of multiple regression showed that in female students, desire for loneliness and creativity and in male students, desire and loneliness were the strongest predictors of depression, anxiety and stress. Also the strongest predictors of procrastination in female students were loneliness and de-creativity and in post-students loneliness. It can be concluded that addiction to mobile smartphones increases the level of stress and anxiety in students and stress and anxiety caused by addiction to smartphones also increases the level of procrastination among students

    Keywords: Smartphone addiction, stress, Anxiety, Depression, Academic procrastination
  • Masomeh Shojaei *, Firoozeh Zangeneh, Ali Reza Zolfaghari Pages 29-35

    AbstractToday, life satisfaction is one of the most important constructs which has important implications for most people. Therefore, the aim of this study was to provide a model of life satisfaction of middle-aged women in Arak city based on the Maslow needs hierarchy. This research was practical and conducted by structural equation modeling (path analysis). Among all middle-aged women in Arak, 408 were selected by non-random sampling method. They all completed health status, financial distress, social support, self-esteem, positive thinking and life satisfaction questioners. Pearson correlation method and structural equation modeling using SPSSV19 and AMOSV20 software were used to analyze the data. The results showed that the variables of health (0.12, 0.15 and 0.38), financial distress (-0.18, -0.36 and -0.11) and social support (0.46, 0.55 and -0.18) had direct and significant effects on self-esteem, positive thinking and life satisfaction, respectively. In addition, the variables of self-esteem (0.14) and positive thinking (0.10) had direct and significant effects on life satisfaction. The results also showed that the three variables of health (0.15), financial distress (-0.10) and social support (0.16) have an indirect and significant effect on life satisfaction of middle-aged women. Therefore, this model can be used to strengthen the life satisfaction of middle-aged women. I t is worth to highlight, the principles of life satisfaction, types of social support, health status, financial distress, self-esteem and positive thinking and effective antecedents could be highlighted in educational, social.

    Keywords: Life satisfaction health status, financial distress social support, self-esteem positive thinking, structural equation
  • Marziyeh Sadeghzadeh *, Zahra Askari, Farhad Khormaei Pages 36-42

    This study aimed to investigate the mediating role of self-silencing components in the relationship between self-criticism and rejection sensitivity with the psychological distress of female students. The research sample was 381 female students from the Salman Farsi University of Kazerun who participated in this study virtually by responding to the questionnaire link. This link is a set of items related to the four questionnaires: Levels of self-criticism (Thompson & Zuroff, 2004), Sensitivity to Rejection Questionnaire (Downey & Feldman, 1996), Silencing the Self Scale (Jack & Dill, 1992), and the Depression, Anxiety, Stress Scale (Lovibond & Lovibond, 1995). The results of the analysis performed using the structural equation modeling in AMOS-22 software showed that the levels of self-criticism and sensitivity to rejection, in addition to direct effects on various aspects of students' psychological distress, also affected the extent of their psychological distresses indirectly by mediating to two components of self-silencing: externalized self-perception and divided-self. The findings of this study especially emphasize the importance of the mediating role of two components of self-silencing (externalized self-perception and divided-self) in the effect of sensitivity to rejection and self-criticism of young girls on their psychological distress.

    Keywords: Psychological Distress, Self-Criticism, Self-silencing, Sensitivity to rejection
  • Zeynav Kazemi, Mostafa Khanzadeh, Somayeh Aghamohamadi * Pages 43-50

    The purpose of this study was to design and test a structural model of the relationship between spiritual attitudes and symptoms of eating disorders concerning the mediating role of body image concern and self-esteem in young women. Using cluster sampling method, 298 female undergraduate students of the Islamic Azad University of Khomeini Shahr were selected as the research sample and responded to the Spiritual Attitude Questionnaire, Body Image Concern Inventory, Rosenberg Self-Esteem Scale, and Eating attitude Test. To test the research model, the structural equation modeling method was used, using the maximum likelihood estimation method. Also, to evaluate the significance of the indirect effects of the model, the bootstrap method was used. Data analysis was performed with SPSS-24 and AMOS-24 software. The results showed that the research model has a good fit with the data and all direct and indirect effects of the proposed model are significant. In general, these results support the importance of the role of spiritual attitude in improving various aspects of mental health, especially the symptoms of eating disorders in women.

    Keywords: Spiritual Attitude, body image concern, Self–Esteem, Eating Disorders Symptoms, Young Women